Zicht- en Veiligheidssystemen in het transport
Dick, van Hoogesteger Verkeersopleidingen geeft ons uitleg over de veiligheidssystemen in grote voertuigen en het monitorsysteem in het bijzonder.
Deze systemen kunt u zelf bekijken in de lesauto.
Hij gaat in op de dode hoek en wat de chauffeur wel en niet kan zien.
Zorg dat je als voetganger of fietsers gezien wordt door de vrachtwagenchauffeur!
Dick legt uit wat de dode hoek is en waarom speciale spiegels en camera’s belangrijk zijn voor vrachtwagenchauffeurs. 🚛 Met deze spiegels worden de dode hoeken zo klein mogelijk gemaakt. Toch zullen deze nooit helemaal verdwijnen. Wees je als weggebruiker altijd bewust van de gevaren rondom een vrachtwagen en blijf uit de buurt van de dode hoek. ⚠️
Dick gaat in op de gevolgen hiervan en met name hulpsystemen die er zijn om ongevallen te voorkomen.
De dode hoek is het gebied rondom het voertuig waar de bestuurder geen zicht op heeft. Bij vrijwel alle gemotoriseerde vierwielers zijn er dode gebieden. Zelfs de auto heeft een dode hoek. De dode hoek bevindt zich aan de voorzijde, rechts naast het voertuig, rechtsachter het voertuig en helemaal aan de achterzijde van het voertuig. De dode hoek is afhankelijk van het zicht vanuit de bestuurdersplaats.
We maken onderscheid tussen direct en indirect zicht. Direct zicht is het zicht waarop de bestuurder direct zicht op heeft vanuit de ruiten. Indirect zicht heeft de bestuurder via spiegels of camera’s. We relateren de dode hoek meestal met de dode hoek die de vrachtwagenchauffeur heeft vanuit de cabine.
Ongevallen met groot vervoer (bussen, vrachtauto’s en bestelauto’s) hebben vaak ernstige gevolgen voor de tegenpartij. Veel ongevallen worden veroorzaakt doordat er te weinig rekening wordt gehouden met de eigenschappen van zwaar vervoer, zoals het uitzwenken en de dode hoek. Met name de grote massa zorgt voor een grotere ernst van het letsel bij een ongeval.
Mooie avond verzorgt door de rijschool Hoogesteger
ATC Zeeland, lezing 25 februari 2025:
Zicht- en veiligheidssystemen in het transport.
Met ca 30 aanwezigen een welbezochte avond. Onze voorzitter bracht het goede nieuws dat we in mevrouw Jodrike de Koning een nieuwe secretaris voor de afdeling hebben gevonden, welkom!, en gaf het woord aan de lezinghouder.
Dick Hagen van Rijschool Hoogesteger gaat ons vanavond bijscholen in de moderne systemen, de theorie erachter en ons de nieuwe MAN-truck met full options tonen. De diverse rijhulpsystemen hebben zich in hoog tempo ontwikkeld, en zijn al zodanig ingebed dat bij ongevallen waarbij rijhulpsystemen opzettelijk waren uitgeschakeld chauffeurs in conflict met verzekeraars komen. Dus ook als systemen soms tot irritatie leiden zullen we ermee moeten leven.
Sinds 2008 (bus) en 2009 (vrachtauto) vervangt ‘code 95’ het eerdere chauffeursdiploma in het beroepsvervoer. Daarnaast bewaakt de tachograafplicht gedragingen, de tachograaf is tegenwoordig een complete blackbox en politie kan zelfs vanaf een viaduct een tachograaf op afstand uitlezen. Knoeien met een tachograaf wordt gewaardeerd met boetes van 5500 euro (werkgever) plus 1500 euro (werknemer), en is dus af te raden. Maar de tachograaf laat ook mogelijkheden om chauffeurs te sturen, bijvoorbeeld op energiezuinig rijgedrag, en kan bij ongevallen feiten boven water halen.
De nieuwe rijhulpsystemen zijn in de jaren aardig ontwikkeld. Voorspellende cruisecontrol kent de wegenkaart en regelt bij hellend terrein de snelheid vooraf zodanig dat met optimale efficiency door stijging en daling wordt gereden, en tractie en schakelgedrag worden tegenwoordig naar de aard van de last zodanig geregeld dat een gelijkmatige gang wordt bereikt (bijvoorbeeld klotsende vloeistoflading leidt niet meer tot schokeffecten). Daarbij geven camerasystemen meer zicht dan spiegels, wat Dick ons aan de hand van tijdens een rijles opgenomen videobeelden in de krochten van Goes doeltreffend in beeld bracht. Zeer waardevolle tip: heb je bij de (buitengewoon ongelukkige) situatie bij de spoortunnel onvoldoende beeld op fietsers, rij dan een extra ronde over de rotonde zodat je vanuit die benaderingshoek wel beeld hebt.
ABS was een vroege rijhulp, het houdt de wielen aan het draaien en daarmee de auto bestuurbaar bij hard remmen. Daar kwam ASR bij, dat blokkeert doorslippen van wielen waardoor tractie behouden blijft. ESP kan wielen onafhankelijk remmen als de koers door over- of onderstuur wordt verstoord, en daarmee in kritieke situaties het voertuig op de weg houden. BAS levert bij herkende noodstop extra remkracht om een remweg te verkorten. EBS verdeelt remdruk (ook aanhangers) en versnelt reactie op alle bovengenoemde systemen. AEBS (Advanced EBS) voorkomt tevens aanrijding met voorligger. Lane Departure waarschuwt voor afwijken van de rijlijn, Lane Keeping reageert in geval ook met een stuurcorrectie. Cruise Control leidt tot een rustiger rijgedrag, meer comfort en minder verbruik. Adaptieve CruiseControl bewaakt de volgafstand en grijpt in waar nodig om die te behouden. Downhill SpeedControl houdt de snelheid bij afdalen onder controle. En Intelligente Snelheids Adaptie detecteert verkeersborden, en vergelijkt en regelt de snelheid van het voertuig daarop. Autohold zorgt voor een gegarandeerde stilstand en moeiteloos wegrijden. TPMS signaleert afwijkende bandenspanning, Aslastmonitoring waarschuwt voor onjuiste belading, Dodehoekdetectie waarschuwt voor voertuigen in de dodehoekzone en Vermoeidheidsdetectie herkent aan rijpatronen wanneer de bestuurder minder alert wordt. Al deze systemen, die langzaam de weg naar zelfrijdende voertuigen effenen, werden ons met fraaie animaties getoond en toegelicht. Dick, een echte praktijkman, kwam geregeld met aardige invalshoeken. Zo toonde hij zich geen voorstander van motorrem of retarder, omdat deze op maar één as remt. Het remsysteem is als geheel zo ontwikkeld dat door eerst remmen van de achterste assen een veiliger remming wordt verkregen, een motorrem zou dan ook alleen voor matige vertraging mogen worden benut. Waarvan akte! Eén van de belangrijkste thema’s van de avond was de toepassing van camerasystemen in plaats van spiegels. Waar bij grote voertuigen het benodigde aantal spiegels een stuk zichtvlak hindert zijn camera’s vrijwel ongezien aanwezig. En aan de hand van de eerder genoemde videobeelden was het verbluffend hoeveel meer zicht een goed ingesteld camerasysteem naast de auto biedt dan spiegels. Waar deze toepassing nog relatief jong is zijn de onvolkomenheden inmiddels aardig weggewerkt, bijvoorbeeld konden regendruppels het beeld nog wel eens vertroebelen, en is daarvoor nu een derde, iets dieper gelegen camera toegevoegd die het onder omstandigheden wel droog houdt.
Na deze theorie hebben we allen de nieuwe lestruck beklommen, een indrukwekkend mooie machine! Ook de grote lestractor en de stal met scooters en motorfietsen trok de nodige aandacht. De avond is besloten door onze penningmeester met een dankwoord en een kleine attentie voor de spreker.