historie livestreams
17 maart 2025

BOVAG voorstander geleidelijk afschaffen BPM

De BOVAG roept de politiek op om de aanschafbelasting op auto’s, bestelwagens en motoren (bpm) stapsgewijs af te schaffen. Volgens de brancheorganisatie is deze belasting niet langer houdbaar en brengt het vooral nadelen met zich mee.

BPM leidt tot fraude en hoge prijzen

Volgens de BOVAG zorgt de bpm voor veel fraude, waardoor de Belastingdienst en rechtbanken overspoeld worden met bezwaar- en beroepszaken. Daarnaast dalen de inkomsten uit deze belasting en leidt de bpm tot hogere prijzen van nieuwe auto’s. Dit maakt het voor veel Nederlanders lastig om een nieuwe auto aan te schaffen, wat de vernieuwing en verduurzaming van het wagenpark afremt.

Historisch lage opbrengst door elektrische auto’s

De bpm is gebaseerd op de CO₂-uitstoot van voertuigen. Door de groei van elektrische auto’s zijn de belastinginkomsten historisch laag. Nu het kabinet hervormingen in de autobelastingen overweegt, is dit volgens de BOVAG hét moment om de bpm definitief af te schaffen.

Eerlijke autobelastingen

BOVAG-directeur Peter Niesink benadrukt dat de oproep geen pleidooi is voor belastingverlaging, maar voor een eerlijker systeem:

“De wegvallende bpm-opbrengst kan via andere belastingen worden gecompenseerd. Binnen de totale autobelastingen van circa 18 miljard euro is daar voldoende ruimte voor. Hopelijk krijgen we een systeem waarin we betalen voor daadwerkelijk gebruik in plaats van aanschaf en bezit.”

Geen kunstmatige verhoging van de BPM

Wat volgens de BOVAG in ieder geval niet mag gebeuren, is dat de bpm kunstmatig in stand wordt gehouden. Er circuleren al voorstellen in Den Haag om de bpm voor brandstofauto’s te verhogen en zelfs elektrische auto’s te belasten. Dit zou de verduurzaming van het wagenpark vertragen en het fraudegevoelige systeem in stand houden.

De BOVAG roept de politiek daarom op om de bpm niet nieuw leven in te blazen, maar deze belasting geleidelijk af te schaffen. Dit zou voordelen opleveren voor de overheid, de autobranche, de consument én het milieu.

 

Bron: Aftersales magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.