
Gemiddelde leeftijd auto stijgt naar 20 jaar
Toename in levensduur van auto’s
De gemiddelde leeftijd waarop een auto wordt afgedankt, lag eind 2024 op 20 jaar. Dit is een stijging ten opzichte van 2023, toen de gemiddelde leeftijd 19,7 jaar was. Volgens Paul Dietz, algemeen directeur van ARN, komt dit doordat mensen steeds langer doorrijden met hun auto.
Geschiedenis van de gemiddelde leeftijd
Bij de oprichting van ARN in de jaren ’90 was de gemiddelde leeftijd van een auto bij de sloop 13,6 jaar. In 2003 was dit gestegen naar 15 jaar, en in 2014 was de gemiddelde leeftijd al 17,5 jaar. Eind 2023 stond de gemiddelde leeftijd op 19,7 jaar, en de stijgende lijn zette zich door. Nu, in 2024, heeft de gemiddelde leeftijd van een afgedankte auto de mijlpaal van 20 jaar bereikt.
Waarom blijven we langer rijden?
Er zijn verschillende redenen waarom we steeds langer in onze auto’s blijven rijden. Ten eerste zijn auto’s tegenwoordig van veel betere kwaliteit en gaan ze langer mee. Daarnaast worden nieuwe auto’s steeds duurder, waardoor het financieel aantrekkelijker wordt om de oude auto langer te behouden. De onzekerheid rond de transitie van brandstof naar elektrisch, de hoge prijzen van nieuwe auto’s en belastingregels dragen ook bij aan deze trend.
Paul Dietz benadrukt: “Het produceren van een nieuwe auto kost veel energie en veroorzaakt uitstoot. Daarom ben ik voorstander van het langer gebruiken van de voertuigen die we al hebben. De wereld is niet onuitputtelijk, en hergebruik van onderdelen kan helpen om de hoge reparatiekosten te verlagen.”
Gemiddelde leeftijd auto’s in Nederland
Hoewel de afgedankte auto’s gemiddeld 20 jaar oud zijn, betekent dit niet dat de gemiddelde leeftijd van alle auto’s in Nederland zo hoog is. De gemiddelde leeftijd van een auto in Nederland is namelijk bijna 12 jaar. Dit is relatief hoog in vergelijking met andere landen. In België is de gemiddelde leeftijd 9,9 jaar, in Duitsland 10,3 jaar, in Frankrijk 11,2 jaar en in Denemarken 9,6 jaar. Luxemburg heeft het jongste wagenpark van Europa, met een gemiddelde leeftijd van slechts 8 jaar.
Conclusie: Keuze voor duurzaamheid en besparing
De cijfers tonen aan dat de Nederlandse autobezitter steeds vaker kiest voor behoud van de auto in plaats van vervangingen. Dit kan zijn vanwege financiële redenen, milieubewustzijn of simpelweg omdat de auto nog goed werkt. De levensduur van voertuigen blijft dus stijgen, en steeds meer mensen kiezen voor een duurzamer en kosteneffectiever alternatief: hun oude auto langer behouden.
Bron: Aftersales magazine