
ANWB: Meer pechgevallen bij elektrische auto’s in 2024
Hulp bij pech blijft constant
In 2024 bood de ANWB Wegenwacht ruim 1,3 miljoen keer hulp aan haar leden, wat neerkomt op gemiddeld 3.700 hulpverleningen per dag. Dit aantal is vergelijkbaar met vorig jaar. De meest voorkomende problemen waren een lege of defecte accu, lekke banden en dynamoproblemen.
Drukste en rustigste dagen
Januari was de drukste maand, met een piek op dinsdag 9 januari. Op die dag verleende de Wegenwacht meer dan 7.700 keer hulp, vooral door het koude winterweer. De rustigste dag was Eerste Kerstdag, met 2.500 meldingen. Het recordaantal pechgevallen op één dag blijft staan op 7 februari 2012, toen bijna 10.000 hulpverleningen werden uitgevoerd.
Elektrische auto’s vaker met pech
Het aantal pechgevallen met elektrische auto’s steeg in 2024 met 26 procent ten opzichte van vorig jaar. In totaal werden 65.000 hulpverzoeken geregistreerd, tegenover 51.000 in 2023. De drie meest voorkomende problemen bij elektrische auto’s zijn:
- Lekke banden
- Problemen met de accu die systemen zoals verlichting en verwarming aanstuurt
- Storingen in het motormanagementsysteem
- Digitale pechmeldingen steeds populairder
Steeds meer ANWB-leden kiezen ervoor om digitaal pech te melden via de website of de ANWB Onderweg-app. In 2024 werd 65 procent van alle meldingen op deze manier gedaan. Een groot voordeel hiervan is dat de locatie automatisch wordt doorgestuurd, waardoor de hulp sneller ter plaatse is. Leden kunnen bovendien direct zien wanneer de Wegenwacht arriveert.
Pechhulp op afspraak
In 2024 introduceerde de ANWB de optie “Ik heb geen haast”, waarbij leden binnen drie uur geholpen worden. Meer dan 10 procent van de leden koos hiervoor. Dit maakte snellere hulp mogelijk voor spoedgevallen en zorgde voor minder onnodige kilometers, wat bijdroeg aan duurzamer werken.
Duurzamer wagenpark
De ANWB zette in 2024 verdere stappen in de verduurzaming van haar wagenpark. Van de 900 voertuigen was 20 procent elektrisch. Daarnaast werden extra laadvoorzieningen geïnstalleerd bij wegenwachtstations, met als mijlpaal de plaatsing van de 285e laadpaal.
Met deze ontwikkelingen blijft de ANWB inspelen op de veranderende mobiliteit en de toenemende elektrificatie van het wagenpark.
Bron: Aftersales magazine